Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Το χρέος της Αριστεράς εκτός από το να καλλιεργήσει την συνείδηση στο εκλογικό σώμα είναι και να φέρει τον Λαό στο προσκήνιο και να μην περιορίζει το ρόλο του Λαού, όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα που τον καλούν να τα ψηφίσει . Δεν μπορεί το δημοκρατικό δικαίωμα του Λαού να τελειώνει στην κάλπη  και να παραμένει στην διακριτική ευχέρεια των υπουργών και του πρωθυπουργού για το τι θα αποφασίζουν και προς όφελος ποιανού θα λύνουν τα προβλήματα, όταν  αναλάβουν την κυβερνητική διαχείριση.     

Δεν έχει εξηγηθεί, ούτε και κανέναν έχει απασχολήσει, από ποιους αποτελείται το εκλογικό σώμα και ποιοι παράγοντες παρεμβαίνουν στην διαμόρφωση των επιλογών του που τις αλλοιώνουν, καταστρατηγώντας το αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα. Το ρόλο που διαδραματίζουν οι ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί και παράγοντες που λειτουργούν, τα πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η τεράστια ευθύνη της μεγάλη πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, που αποτελείται από άτομα και όχι από ενεργούς πολίτες. Η πλειοψηφία αυτή δεν επιλέγει τα κόμματα με κριτήριο την κοινωνική τους προσφορά και τους αγώνες τους, αλλά από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα που διαμορφώνουν τα Μ.Μ.Ε, με πρότυπα καταναλωτικά, εθνικιστικά, θρησκευτικά, που δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της κοινωνίας και τα προβληματά της. 

Αυτό το εκλογικό  σώμα,  δεν έχει συνείδηση γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι η άσκηση του μέγιστου δικαιώματος της ψήφου, δεν είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά κοινωνική κατάκτηση, για να επιλέγει και να ελέγχει την εξουσία και όχι για να το χρησιμοποιεί σαν ατομική ιδιοχρησία με ανταλλακτική αξία για ατομικά ωφελήματα.

Αυτό το εκλογικό σώμα, δεν το απασχολεί αν το κόμμα που επέλεξε και πολύ περισσότερο τα πρόσωπα του κόμματος που επιλέγει, θα ασχοληθούν με τα προβλήματα που το απασχολούν, αλλά με τελείως άλλα κριτήρια, που δεν έχουν να κάνουν με πολιτική και κοινωνική δράση, με προτάσεις για την λύση των προβλημάτων του. Για αυτό η ριζοσπαστική  Αριστερά που την αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το γήπεδο δεν μπορεί να παίξει. Ο λόγος που δεν μπορεί να παίξει είναι γιατί, δεν μπορεί να κάνει πλειοδοσία υποσχέσεων για να χαϊδεύει τα αυτιά του εκλογικού σώματος.

  Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική ανάγκη,  όσοι επικαλούνται την Αριστερά να αντιληφτούν ότι, αν η Αριστερά δεν επιβεβαιώσει την κοινωνική αναγκαιότητα που την γέννησε δεν έχει λόγο ύπαρξης σαν επαναστατική ανατρεπτική δύναμη. Αν οι προϋποθέσεις δεν ενδείκνυνται  λόγω υποκειμενικού παράγοντα και εθνικών και διεθνών συνθηκών για επαναστατικές ανατροπές του υπάρχοντος καπιταλιστικού  συστήματος, υπάρχει η δυνατότητα για ανατροπές των αντιλαϊκών εξοντωτικών  αποφάσεων που αποφασίζουν, παίρνουν και επιβάλουν σε βάρος του Λαού οι διαχειριστές αυτού του  συστήματος, στις τις επικείμενες εκλογές.

 Για να μπορέσει να ανταποκριθεί η Αριστερά της κοινωνικής αναγκαιότητας, σε αυτό το χρέος που απαιτούν οι κοινωνικές δυνάμεις που επέβαλαν την παρουσία της στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο, χρειάζεται να επιβεβαιώνει την παρουσία της με πολιτικές επιλογές και αγωνιστικές συμπεριφορές, καθώς και με τις απαντήσεις που δίνει και τις προτεραιότητες που βάζει για την διέξοδο από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα  που μας έχουν οδηγήσει οι διαχειριστές αυτού του συστήματος.

Μια από τις  βασικές προτεραιότητες σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που οι κυρίαρχες δυνάμεις αυτού του συστήματος έχουν οδηγήσει τον Λαό , είναι η ενότητα όλων αυτών που αναφέρονται στην Αριστερά. Δεν έχει κανείς σήμερα το δικαίωμα να αναφέρεται  στην Αριστερά όταν δεν έχει αυτή την προτεραιότητα και πολύ περισσότερο όταν αδιαφορεί.

Για να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος η Αριστερά και όσοι την επικαλούνται, πρέπει να αντιληφθούν ότι η Αριστερά δεν είναι ένα κόμμα που το συγκροτούν παράγοντες  για να υπηρετήσουν κομματικά η προσωπικά συμφέροντα, αλλά είναι μια αναγκαιότητα που απαιτούν οι κοινωνικές δυνάμεις που επέβαλαν την παρουσία της. Σήμερα αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη αυτή κατάσταση , απαιτούν από αυτή την Αριστερά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Πολλά στελέχη και συλλογικότητες που έχουν αναφορά την Αριστερά,  το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πως οι ίδιοι θα αναδειχθούν σαν Αριστερά  είτε αναφερόμενοι στους αγώνες και στην ιστορία αυτού του ηρωικού κινήματος και στα προδομένα οραματά και ιδανικά του, είτε επικαλούμενοι τον σοσιαλισμό.  Δεν τους ενδιαφέρει αν με τις πολιτικές τους επιλογές και τις προτάσεις τους απαντούν στις ανάγκες και  στα προβλήματα των κοινωνικών δυνάμεων που απευθύνονται και αν αυτό που προβάλουν εκφράζει κοινωνική αναγκαιότητα . Όλοι αυτοί  δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι, Αριστερά  που δεν εκφράζει τη σημερινή κοινωνική αναγκαιότητα δεν έχει προοπτική .

Σήμερα , σε μια περίοδο που η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική και πολιτική κατάσταση, με την διάλυση κάθε κοινωνικής κατάχτησης και δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την ανεργία και την ανέχεια να πλήττει το σύνολον του πληθυσμού που ζητάει εναγωνίως απαντήσεις στα προβληματά του, ψάχνοντας να βρει το κόμμα που στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζοντάς το θα εκφράσει την αγανακτησή του και την αντιθεσή του στα κόμματα του μνημονίου, του ΔΝΤ  και στην τρόικα, πιστεύω ότι πρωταρχικό χρέος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι να καλλιεργήσει την συνείδηση στις κοινωνικές δυνάμεις που απευθύνεται για την αναγκαιότητα της συμμετοχή όλων αυτών που θα την επιλέξουν στην κάλπη.

Θα χρειαστεί, όλοι αυτοί και μετά τις εκλογές να στηρίξουν την προσπάθειά της όταν θα  συγκρουστεί με μηχανισμούς και συμφέροντα, με τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, ντόπιους και ξένους. Η αντίσταση για να μην υλοποιήσει ο συνασπισμός εξουσίας  της  Ριζοσπαστική Αριστερά τις προτάσεις του  οι οποίες θα βγάλουν τον Λαό και την χώρα μας από εδώ που μας έχουν οδηγήσει, θα είναι σκληρός και αδυσώπητος, θα υψώνουν τεράστια εμπόδια, με κίνδυνο και αυτή η Αριστερά να αφομοιωθεί από το σύστημα.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσει ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος και η στήριξή και αντίσταση του σε αυτή την προσπάθεια της Αριστεράς που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης, καθοριστική.        

  

      Νίκος Αρβανίτης  17-4-2012
      Μέλος της ΑΚΟΑ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Περάματος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου