Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ … ΜΝΗΜΟΝΙΟ





                                                                           Του Πάνου Σκουρολιάκου*



 Στον ήδη ταλαιπωρημένο και λεηλατημένο από τον δικομματισμό χώρο του Πολιτισμού, το μνημόνιο επέφερε την οριστική διάλυση   κάθε δημιουργικής κίνησης. Όλα αυτά τα χρόνια με όχημα  την παντοκρατορία των κυβερνήσεών τους αλώνισαν , δημιουργώντας εξωφρενικές καταστάσεις. Είδαμε απίθανους τύπους στον θώκο του υπουργού πολιτισμού. Ζήσαμε μέρες όπου  ο όρος « πολιτιστική πολιτική»  ήταν συνώνυμος της κομματικής  διασπάθισης χρημάτων και της εξευτέλισης των θεσμών.  Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τους ίδιους και τους ίδιους να αλωνίζουν στις κρατικές μας θεατρικές σκηνές. Άλλους, που μαζί με τους ολίγους άξιους βολεύονταν πλουσιοπάροχα με επιχορηγήσεις με μόνο εχέγγυο την κομματική τους ταυτότητα.

  Τίποτα δεν είχαν φροντίσει να είναι γερό  ώστε  να αντέξει. Έτσι λοιπόν, με το μνημόνιο , κατέρρευσαν όλα, και στον πολιτισμό  όπως και αλλού. Στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση. Τα  ΔΗΠΕΘΕ φοβάμαι  ότι πέθαναν οριστικά, οι κρατικές σκηνές κάνοντας την ανάγκη υποχρέωση, εφευρίσκουν ένα «φτωχό θέατρο» για να υπάρξουν, οι κρατικές ορχήστρες και  το λυρικό θέατρο ασφυκτιούν, οι πινακοθήκες μόλις που αναπνέουν, τα μουσεία επίσης και  οι θησαυροί  κάνουν φτερά, γιατί δεν υπάρχουν φύλακες. Ας μην συζητήσουμε για τον χορό, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τις σπουδές γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό.

  Ποιος άραγε ενδιαφέρεται να υπερασπίσει το πολιτιστικό  κεκτημένο αυτού του τόπου;

Ο πολιτισμός την εποχή των μνημονίων εγκαταλείπεται οριστικά από αυτούς οι οποίοι είναι σύμφωνα με τον νόμο,  υποχρεωμένοι να προστατεύσουν και αναδείξουν.

  Δεν ζητάμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν ονειρευόμαστε μια κατάσταση όπου άλλοι άνθρωποι θα κάνουν τα ίδια που έκαναν οι   δικομματικοί  συνεταίροι. Στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε, στο μέλλον για το οποίο δίνουμε τη μάχη   αυτές τις μέρες, θα πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις, να οργανωθούν κανόνες και δικλείδες τέτοιες που θα  μεταφέρουν τον πολιτισμό, ως σημαντικό δημόσιο αγαθό, σε όλους τους έλληνες.

 Η ενίσχυση της Αριστεράς  σε αυτές της εκλογές, ο δυναμωμένος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να είναι ένα εργαλείο αποφασιστικό προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο του πολιτισμού σαν πελάτες στους οποίους υποσχόμαστε. Καλούμε τους δημιουργούς να συμπαραταχθούν  για τη οικοδόμηση  αυτού του διαφορετικού τοπίου. Να συνδιαμορφώσουν αυτές τις σχέσεις, να συμβάλουν  στην οργάνωση  ενός νέου ορίζοντα, στον  οποίο θα πρυτανεύει η αξιοκρατία, και ο οποίος  θα εξασφαλίζει συνθήκες δημιουργίας, και έμπνευσης.

  Στις εκλογές της 6ης  Μάη, θέλουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού μαζί μας. Μα περισσότερο θα τους έχουμε ανάγκη στις  7 του Μάη. Γιατί τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Και ως γνωστόν, και η Αριστερά, και οι δημιουργοί, για τα δύσκολα είναι!

     *ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ.

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου