Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Ίσως να μην ενδεικνύετε ετούτη την στιγμή, η ανάδειξη του προβλήματος που αφορά το εκλογικό σύστημα, τα κόμματα και το εκλογικό σώμα σε προεκλογική περίοδο. Αλλά, θεωρώ χρήσιμο και απολύτως αναγκαία την επισήμανση αυτή, που τα κόμματα μηδενός εξαιρούμενου και η αριστερά, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να χαϊδέψουν τα αυτιά και όλες τις αισθήσεις του εκλογικού σώματος, μια και η ύπαρξη τους εξαρτάται από τις προτιμήσεις αυτού του σώματος.
Επειδή πάλεψα και παλεύω για την κοινωνική ανατρεπτική επαναστατική αριστερά για να καταξιωθεί και να δικαιωθεί η προσπάθεια της.

Η αριστερά έχει χρέος, να αναδεικνύει τα προβλήματα και να προσπαθεί να καλλιεργεί μέσα από την γνώση και τη συνείδηση, στις κοινωνικές δυνάμεις που απευθύνεται.  Να καλλιεργήσει την συνείδηση σε αυτές τις δυνάμεις και να τις πείσεις. Πως για την λυθούν τα προβληματά τους που αφορά το μέλλον τους και τη ζωή τους, θα πρέπει να συμμετέχουν, χωρίς να περιμένουν παθητικά να λυθούν δια αντιπροσώπων, που επιλέγουν από ένα σύστημα εκλογικό που το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να υποθηκεύουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους  και όλης της κοινωνίας, στην αχόρταγη βουλιμία και κτηνώδεις διαθέσεις αυτών που επιλέγουν. Από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα και από την ανταλλαγή της ψήφος τους, με υποσχέσεις για την λύση ατομικών ωφελημάτων. Να επισημάνω και να τονίσω την ευθύνη του εκλογικού σώματος, που δεν έχει την ικανότητα, συνείδηση και δυνατότητα να διαχειριστεί ένα μέγιστο κοινωνικό δικαίωμα, την ψήφου, που τη αντιλαμβάνεται και την χρησιμοποιεί  σαν ατομικό δικαίωμα χρήσιμο σαν ανταλλακτική αξία. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και αδυναμία του εκλογικού σώματος να προστατεύσει με την ψήφο του τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και με εκατόμβες νεκρούς και ποτάμι αίμα. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του σώματος, το μέγιστο δικαίωμα της ψήφου, το χρησιμοποιεί σαν άτομο και όχι σαν πολίτης, με συνείδηση, ευθύνη και γνώση από την αδυναμία και έλλειψη κοινωνικού έλεγχου. Που την ευθύνη και ο θεματοφύλακας αυτών των δικαιωμάτων την έχουν χωρίς να μπορούν να την επιβάλουν  οι δυνάμεις εκείνες που αγωνίστηκαν  πάλεψαν και μάτωσαν για να κατακτηθούν.

Η Αριστερά έχει χρέος, να αναδεικνύει τα προβλήματα και να καλλιεργεί μέσα από την γνώση τη συνείδηση στην κοινωνία, για τα προβλήματα που την απασχολούν που από την λύση τους εξαρτάται η ζωή και το μέλλον της. Το πρώτο και βασικό που πρέπει να κατανοηθεί,  από τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συνείδηση, πως η λύση των προβλημάτων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένουν παθητικά χωρίς η ίδιες να συμμετέχουν και να περιμένουν να λυθούν δια αντιπροσώπων.
Είναι επίκαιρο, λόγω εκλογών, να επισημανθεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και οι ανοχές και ενοχές της σκεπτόμενης αριστεράς, για το πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει και τι έχει κάνει, και τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το πώς το εκλογικό σώμα, με τις επιλογές του, χρησιμοποιώντας το εκλογικό δικαίωμα της ψήφου που καθορίζει και καταδικάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Θα χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό του Μαρξ για να βάλουμε και λίγο Μαρξ για ένα τμήμα του προλεταριάτου που το χαρακτήριζε Λούμπεν  λόγω συμπεριφοράς απέναντι στην τάξη του. Θεωρώ πως αυτός ο χαρακτηρισμός πάει κουτί για να τον αποδώσω
στο εκλογικό σώμα. Η ζημιά που προκαλούσε το Λούμπεν προλεταριάτο στην τάξη του ήταν ασήμαντη, από αυτή που προκαλεί το Λούμπεν εκλογικό σώμα, γιατί αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τα αποτελέσματα από τις επιλογές του είναι καταστροφικές και για  αυτούς που με τις επιλογές τους τις προκάλεσαν αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας που τις έχει υπέστη.    
Και εδώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν έχουμε να κάνουμε και με Λούμπεν κόμματα και Λούμπεν άτομα που τα αποτελούν.

Η Αριστερά με τις προτάσεις και τις ιδέες τις, αν μπορέσει να τις ζυμώσει μέσα στην κοινωνία θα κατακτούσε την ηγεμονία. Έχοντας την δύναμη και ηγεμονία στην κοινωνία και με τους αγώνες τις δίπλα και μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις θα μπορεί να αντιστέκεται και η πάλη των κοινωνικών δυνάμεων που υπερασπίζεται θα είναι αποτελεσματική και νικηφόρα, υποχρεώνοντας την εξουσίας να ανακαλεί τις επιλογές και αποφάσεις της προς όφελος της κοινωνίας.

Για να προκύψει από το εκλογικό σώμα, η δυνατότητα της αριστεράς, να διαχειριστεί τα συμφέροντα των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζει και εκπροσωπεί. Και για να επιβάλει τις λύσεις που απαιτούν τα συμφέροντα τους, που είναι και συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Χρειάζεται να δημιουργηθούν θεσμοί που να διασφαλίσουν και να αποκλείσουν την δυνατότητα, από τα κόμματα εξουσίας, να χρησιμοποιούν το εκλογικό σώμα με την λογική των πελατειακών σχέσεων και το εκλογικό σώμα το δικαίωμα της ψήφου να μην το αντιλαμβάνεται και να το χρησιμοποιεί σαν ανταλλακτική αξία.

Ουδέποτε η αριστερά ασχολήθηκε για το πώς ένα κοινωνικό δικαίωμα, όπως το δικαίωμα της ψήφου, αυτοί που το ασκούν, να συνειδητοποιήσουν ότι, δεν μπορούν  να το ασκούν όπως το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα, αλλά έχουν χρέος να το ασκούν με ευθύνη και κοινωνική συνείδηση.
Για αυτό είναι υποχρέωση και καθήκον της αριστεράς να το καλλιεργήσει και να πείσει όλους αυτούς που το ασκούν  πώς να το χρησιμοποιούν              .

     Νίκος Αρβανίτης 
Μέλος της ΑΚΟΑ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Περάματος                  
                                     
                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου